4 April 2012
Haar naam is Kelly. Sy is piepklein en het
eers ‘n gastehuis bestuur. Nou gee sy kookklasse en vandag het ek een by haar gehad! Ek het besluit om in soveel lande as moontlik ‘n kookklas te neem.
Thailand se kos is besonder geurig en hulle gebruik soveel meer speserye as
ons. Sekerlik ook die Malayse invloed.
Sy kom laai my op by die hotel om 13:45.
Haar kookskool is in Kata Noi. Dis net langs ons deel van Kata en beteken "die
nuwe gedeelte" van Kata. Haar assistent is Sammy. Ek leer om drie tradisionele
disse te maak: green curry, tom yum en pad thai. Die laaste een is my
gunsteling. Sy begin deur vir my al die resepte te gee en ek moet dit eers
deurlees. Ek doen en ons begin. Sy wys my al die bestanddele en dis nogal nodig, want hulle gebruik ander goed as wat ons ken. Ek kook ook vir die eerste keer
met tofu en leer hoe om dit reg te gebruik. Dis verbasend lekker as mens weet
hoe.
Tom Yum is ‘n sop en daar kom suurlemoen
blare in wat hulle “kaffir lime leaves” noem. Toe sy hoor ek is van SA se sy
dadelik dat ek dit nie so kan noem nie, maar net moet praat van lime leaves.
Duidelik was daar al SAners by haar kookklasse. Ek leer baie. Hulle kook in ‘n
“wak” (ronde tregtervormige pot) op lae hitte. Die disse is vinnig. Ons gebruik
vandag eiervrug, spruit bone en garlic chives en gemengde groente. Die eiervrug hier is klein groen goedjies wat meer herinner aan 'n albino skorsie met 'n sagter skil. Hulle
gemengde groente kom in ‘n pakkie en lyk soos duitse “sour crout”. Als kry
coconut melk of carnation melk in om die speserye af te koel. Sy gooi een lepel carnation melk in die green curry en vra of ek kan sien hoe romerig dit is! As sy maar weet wat ons in SA romerig noem! Hulle eet baie gesonder as ons.
Op die foto van die disse is dit kloksgewys van links bo af green curry, tom yum en pad thai in daardie volgorde:
Coriander en
Cumin saadjies is ook baie gewild. Sy droog dit op haar stoep. Sonkrag is hier
volop! Die snaakste spesery wat sy gebruik wat ek nog nooit gesien het nie, is
Galangal. Dit lyk soos ‘n vars gemmerwortel, maar smaak heel anders. Sy laat
my proe en ek begin dadelik onbeheers nies vir seker 10 – 12 keer. Sterk! Ek
kry ‘n sjef hoed en koop ‘n voorskoot by Kelly, want haar patroon is anders en
baie meer prakties. Ek vat al die kos in verseelde plastieksakkies terug hotel toe dat Corne my kan help eet en alles proe.
Corne het intussen ‘n “fruit carving” klas
by die hotel gedoen en dit ook baie geniet. Sy leer om tamaties, komkommer en
spanspek pragtig te versier. Van nou af sal sy alle vrugteborde vir elke Linde saamkuier
moet voorberei! Sy kry ook die carving knife ingesluit en ‘n mooi sertifikaat!
Die aand loop ons rond in Kata Noi en soek
‘n lekker restaurant op die see. Ons is lus vir pizza. Almal swem nog in die
warm water en ons besluit om dit ook more-aand (ons laaste aand hier) te doen.
Ons kry ‘n baie besonderse restaurant onder ‘n massiewe boom en op die see.
Daar is ‘n oom en tannie by die tafel langs ons wat sjampanje drink en mens kan
sien die tannie maak ‘n mooi (lang) toespraak en toe die oom. Ons spekuleer dat
hulle seker 50 jaar getroud is. Ek gaan bied aan om vir hulle ‘n foto te neem
van die geleentheid en was skaars terug by ons tafel toe staan die oom daar met
‘n groot Toblerone Switserse sjokolade om vir my dankie te se. Dis die tannie
se 71ste verjaarsdag. Hyself is 73. Hulle is van Switserland en het dit baie
waardeer dat ek hulle kom afneem het.
Terug in die kamer kry ek ‘n boodskap van
Hannelie Lategan (oud kollega) en e-pos van Birgit. Albei dra slegte nuus.
Hannelie laat my weet dat ‘n kollega van my wat in my direktoraat gewerk het,
Charmaine Moses, skielik oorlede is. Sy was jonger as ek! Birgit laat weet dat
sy ‘n vriend van haar in Singapore gemail het en vertel het van my wat daar
gaan wees en dat hy en sy gesin hulle oor my moet ontferm. Sy noem die naam van
my hotel en hy laat weet dat dit nie ‘n goeie keuse is nie. Dis in die middel
van ‘n rooi lig distrik en ‘n hotel wat by die uur uitgehuur word. Oeps! Ek sal
more-oggend dringend kanselleer en ‘n ander blyplek soek. Dankie Luke en Birgit
vir die waarskuwing! Gelukkig kan ek nog tot 7 April 2012 kanselleer met volle
terugbetaling.
Nog ‘n heerlike dag is agter die rug! Ons
het nog net een vol dag oor en sal dit maksimaal benut. My gedagtes is by
Charmaine se familie. Ons lewe is kort en ons moet die tyd wat ons oor het
optimaal benut en goed wees vir mekaar en ander.
No comments:
Post a Comment